Elektrik zamları ALTERNATİF enerjiye yöneltti …
Evlerde kullanılan elektriğe zam durmayınca firmalar, fabrikalar ve ev sahipleri kendi elektriğini üretmenin peşine düştü.
Türkiyede son bir senede elektrik faturalarındaki artış yüzdesi artınca vatandaşları çeşitli natiflere sürüklüyor. Tüm dünyada petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların sınırlı sayıda bulunması ve pahalanması yenilenebilir enerjiyi öne çıkardı. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 1999 temel alındığında dünya enerji ihtiyacı 2020de yüzde 60, 2050de yüzde 129 artacak. 2100 yılında yenilenebilir enerjinin dünya enerji gereksiniminin yüzde 90ını karşılayacak, bunun içinde güneş enerjisinin payı yüzde 70e varacak.
Avrupa Birliği ülkeleri arasında Almanya ve İspanya güneş enerjisi yatırımlarını hızla sürdürüyor. Aynı iklimde yer aldığımız komşu ülke Yunanistanda da konuyla ilgili önemli bir teşvik kanunu kabul oldu. Bu kanuna müteakip güneş panellerinden enerji üretiminin kısa sürede büyük rakamlara ulaşması bekleniyor.
Türkiyenin coğrafi şartları değerlendirildiğinde, bir güneş panelinden elde edilen verim bu alanda en çok yatırım yapan Almanyaya göre iki kat daha fazla. Türkiyenin güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyeli 380 milyar kW, ancak şu anda bu potansiyelin yüzde 1inden dahi yararlanılmıyor.
Güneş panelleri ile elektrik üretim maliyetleri diğer kaynaklarda yaşanan fiyat yükselmesi ve bu alandaki teknolojinin gelişmesiyle önümüzdeki yıllarda düşecek. Güneş enerjisi ile sürdürülebilir bir gelecek yaratılacak. Güneş panellerinin ithal kaynaklara bağımlılığı azalttığı gibi enerji bağımsızlığı da sağlayacak. Türkiye gibi coğrafi konumu itibariyle güneş zengini olmaya aday bir ülkenin kendi enerjisini güneşten sağlamanın yanı sıra ürettiği güneş enerjisini ihraç etmesi de mümkün.
Güneşlenen evler projesi ile evlerin de kendi elektrik ihtiyacını güneşten sağlayarak, ürettiği güneş enerjisinin fazlasını devlete satabileceğini söyleyen uzmanlar, " Teşvik yasasının çıkışına müteakip güneş enerjisi santralleri kurulacak, ayrıca evlerin güneş sistemleri şebekelere bağlanacak ve paralel çalışacaklar.
Şimdilik güneş enerjisine uygun mevzuat bulunmadığı için bu sorunu ada sistemlerle çözüyoruz. Kış aylarının en güneşsiz günlerini hesaba katarak, 1 hafta güneşin görülmediği günlerde dahi güneş enerjisinin şarj ettiği aküler ile güneşsiz günlerde de enerjisinin sürekliliğini sağlıyoruz " dediler.
İHA / haberturk.com / ekonomi / haber / 27 Temmuz 2009