SEZİ 2000 SERİSİ
Ev, ofis, apartman, site uygulamaları için geliştirilmiştir.
Başlıca Özellikler
Deprem erken uyarı
115 dB alarm özelliği
Yanıp sönen ışıklı uyarı
Elektrik kesilmesi durumunda dahili batarya
SEZİ Deprem Erken Uyarı Cihazı
Sezi 2000 Serisi, 115 dblik çok yüksek sesli bir korna ile elektronik flaşlı bir ışığa sahiptir. Kornanın ses şiddeti, ev tipi bir hırsız alarmınınkine benzemektedir, cihaz nereye kurulmuş olursa olsun, alarm sesinin evde bulunan herkes, özellikle de yaşlılar tarafından bile duyulabilmesini garanti altına alır.
SEZİ Nedir ?
Sismik deprem erken uyarı; Sismik deprem kontrolü; Sismik deprem gaz/su vb. vana kontrolü; Sismik deprem bilgisi kayıt; 3 yönlü sismik deprem şiddeti ölçme; 3 yönlü sismik dijital seviye ölçüm; Gerçek zamanlı akselograf yapabilen deprem erken uyarı ve kontrol cihazıdır.
Deprem nedir ?
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir. Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "SİSMOLOJİ" denir.
Deprem Erken Uyarı Nedir ?
Deprem erken uyarı basitçe, bir depreme bağlı olarak yaklaşan yeryüzü hareketlerinin önceden bildirimidir. Deprem ortaya çıktıktan sonra sarsıntı heryerde aynı anda başlamaz. Tıpkı bir gök gürültüsü sesinin gökyüzünde almasının zaman alacağı gibi, bir depremin neden olduğu hareketinde yeryüzünde yol alması zaman alır. Farklı deprem hareketi türleri değişik hızlarda yol alır. Deprem sırasında yayılan en önemli iki enerji dalgası P ve S dalgaları olarak adlandırılan Deprem Dalgalarıdır. Depremden sonra doğacak ilk hareket bir P dalgası kaynağı oluşturur. P Dalgası, ses gibi hızlı hareket eden bir basınç dalgasıdır. Ortalama P Dalgasının yarı hızında hareket eden ve genelde binaların yıkılması gibi yapısal hasarlara ve can kaybına yol açan S Dalgası enine dalgadır ve daha yıkıcıdır. İki dalga arasındaki zaman farkı 10 saniye ile 2 dakika arasındadır. Bu zaman aralığı depremin merkeze olan uzaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
P dalgalarının erken uyarı öngörmede kullanılmaları, kanıtlanmış bilimsel bir bilgi midir ?
Evet. Deprem bilimciler bir depremin merkez konumunu belirlemek için yıllardır bu ilkeyi kullanmışlardır. Bir depremin ardından, deprem bilimciler kayıtlı sismik kayıtları alır ve P dalgaları ile S dalgaları arasındaki varış zamanı farkını incelerler. Bundan sonra istasyondan deprem merkezine olan uzaklığı hesaplayabilirler. Bu, şimşek çakması ile gök gürlemesi arasında geçen saniyeleri sayarak düşen yıldırımın uzaklığını ölçmeye benzemektedir.
Avantajlar ?
Ofis, apartman, okul hastane, alışveriş merkezi, iş merkezleri, bankalar vb. binalarda insanların deprem öncesi güvenli bir yer bulmaları veya emniyetli alanlara toplanması için zaman sağlar. Deprem sırasında zarara uğrayabilecek ya da zarara sebep olabilecek makinaları, prosesi depremden önce durdurur. Gaz, su kapama özelliği ile gazı, suyu, kimyasal sıvı akışını depremden önce keser. Deprem anında meydana gelebilecek kimyasal ve/veya su kanalarının bir boru patlama ve/veya çatlak durumlarında zararların minimize edilmesini sağlar. Ayrıca sismik titreşimlerin binadaki dağılımını ve binaya olan etkilerini gözlemler.
Deprem Erken Uyarı Cihazı ne kadar zaman kazandırır ?
Uyarı süresi, deprem tipi, deprem merkezi ve odaksal uzaklıklar ile cihazın kurulacağı bölgenin jeolojik koşullarına bağlıdır. Sistem genellikle deprem merkezine her 8 km.lik uzaklık için, bir saniyelik zaman kazandırabilir.
Bu süre bizlere güvenli bir yer aramamız, ya da kendimizi koruyacak önlemler almamız için yeterli olabilir. Yakındaki bir masanın altına girmek, düşen nesnelere veya kırılan camlara karşı korunmak, çıkışa yakınsak dışarı çıkmak,çok kısa sürede alınacak önlemlere güzel örneklerdir.
Deprem Erken uyarı cihazları yanlış alarm verir mi; Dışardan gelen titreşimlerden etkilenir mi ?
Cihazlar son derece güvenilir biçimde ve en son teknoloji ile çalışır.
SEZİ onaylı mıdır ?
SEZİ Deprem Erken Uyarı Cihazlarının tüm modelleri Amerikan British Columbia Üniversitesi Deprem Araştırma Mühendisliği Bölümü tarafından test edilip cihazın erken uyarı sağladığı onaylanmıştır.
Cihaz nasıl ve nereye monte edilebilir ?
Bu cihaz, yük taşıyıcı bir kolonA dikey olarak son derece kolay bir şekilde monte edilir. Ayrıca, çocukların kesinlikle erişemeyeceği bir noktada olup herhangi bir elektrik problemi yaşanmaması ve sesin bütün odalardan aynı oranda duyulabilmesi için kapı girişlerinde bulunan ana sigorta kutularının yakınındaki bir kolona takılmalıdır.
Montajını nasıl ve kime yaptıracağım ?
SEZİ 2000, deprem uyarı sistemi hemen hemen herkesin kolayca monte edebileceği bir şekilde dizayn edilmiştir. Bunun dışında her türlü elektrik tesisatçıları ve elektrik servisleri bu ürünü monte edebilir.
Herhangi bir arıza durumunda servisi var mı ?
Evet. Herhangi bir arıza durumunda cihaz merkez servise ulaştırıldığı andan itibaren en fazla 7 iş günü içerisinde tüketiciye çalışır vaziyette iade edilir. 2 (İKİ) YIL garantilidir.
Ürün Özellikleri
Çalışma Gerilimi 10 - 15 Volt DC
Dahili Batarya 6 V Ni-Cd Şarj edilebilir
Akım 50 mA (batarya şarj akımını içerir)
Alarm ışığı flaş oranı 80 - 140 flaş / dakika
Flaş Akımı 120 mA (12 V DC Gerilimde)
Ses Çıkışı 115 dB (1 m= 3.3 ft)
Ses Akımı 240 mA (12 V DC Gerilimde)
Alarm Süresi Son kayda değer yer hareketinden sonra 1 dakika
SEZİ 2000 DEPREM ERKEN UYARI CİHAZININ KURULUM VE ÇALIŞTIRMA AŞAMALARI:
1-CİHAZA ADAPTÖR BAĞLANTISI SOL BAŞTAN SAYILDIĞINDA 5 VE 6 NCI YERE VİDALAR AÇILARAK EKSİ YERE EKSİ UÇ, ARTI YERE ARTI UÇU TAKIP, TEKRAR VİDALARI KAPATARAK YAPINIZ.
2-PİLLERİ YERİNE TAKINIZ.
3-CİHAZI PRİZE YAKIN BİR KOLONA, KOLONUN YÜZEYİNE SIFIR YAPIŞMIŞ ŞEKİLDE MONTE EDİNİZ. (SÜREKLİ ŞARZDA KALMASI İÇİN PRİZE YAKIN OLMALI VE CİHAZ ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAĞI YÜKSEKLİKTE OLMALIDIR.)
4-TİTREŞİM ALGILAMA AYARINI YAPINIZ. (SOL BAŞ TARAF 1 VE 2NCİ CİP EN HASSAS SEVİYEDİR. SAĞ EN SON TARAF 5 VE 6NCI CİP SON AYARDIR.)
5-TEST DÜĞMESİNE 10 SANİYE BASILI TUTARAK, ALARMIN ÇALIŞIP ÇALIŞMADIĞINI VE IŞIĞIN YANIP YANMADIĞI KONTROL EDİNİZ VE SONRA KAPAĞINI KAPATINIZ.
6-TEST DÜĞMESİNE BASILDIKTAN 60 SANİYE SONRA CİHAZ KENDİLİĞİNDEN SUSAR
7-PİL ÖMRÜ 1 (BİR) YILDIR
8-ELEKTRİK KESİNTİSİNDE CİHAZ 8 SAAT SÜREYLE PİL SAYESİNDE DEVREDEDİR.
9-CİHAZIN 2 (İKİ) YIL GARANTİSİ VARDIR.
10-CİHAZ 4 VE 4 ÜSTÜ DEPREMLERDE UYARI VERİR.
11-CİHAZDA OLASI BİR PROBLEMLE KARŞILAŞILDIĞINDA (216) 444 26 35 NOLU TELEFONU ARAYABİLİRSİNİZ (İstanbul (212 ve 216) sabit hat aramalarda şehir içi arama tarifesi üzerinden, cep telefonu ile yapılan aramalarda ise GSM-GSM tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır).
DEPREM TÜRLERİ :
Depremler oluş nedenlerine göre degişik türlerde olabilir. Dünyada olan depremlerin büyük bir bölümü yukarıda anlatılan biçimde oluşmakla birlikte az miktarda da olsa baska doğal nedenlerle de olan deprem türleri bulunmaktadır. Yukarıda anlatılan levhaların hareketi sonucu olan depremler genellikle "TEKTONİK" depremler olarak nitelenir ve bu depremler çoğunlukla levhalar sınırlarında olusurlar.Yeryüzünde olan depremlerin %90ı bu gruba girer. Türkiyede olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. İkinci tip depremler "VOLKANİK" depremlerdir. Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin maydana geldiği bilinmektedir. Bunlar da yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalyada olusan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir. Türkiyede aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler olmamaktadır. Bir başka tip depremler de "ÇÖKÜNTÜ" depremlerdir. Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan blokunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler. Büyük heyelanlar ve gökten düşen meteorların da küçük sarsıntılara neden olduğu bilinmektedir.
Ükemizde derece sıralamasına göre deprem bölgeleri :
Birinci derece deprem bölgesi olan şehirler
İSTANBUL, TEKİRDAĞ, ÇANAKKALE, KOCAELİ, SAKARYA, BİLECİK, YALOVA, BURSA, BALIKESİR, MANİSA, UŞAK, İZMİR, AYDIN, DENİZLİ, ISPARTA, MUĞLA, BURDUR, HATAY, OSMANİYE, KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN, MALATYA, SİİRT, ŞIRNAK, HAKKARİ, BİTLİS, MUŞ, BİNGÖL, TUNCELİ, ERZİNCAN, TOKAT, AMASYA, ÇANKIRI, KIRIKKALE, KIRŞEHİR, KASTAMONU, KARABÜK, BARTIN, BOLU.
İkinci derece deprem bölgesi olan şehirler
BATMAN, DİYARBAKIR, ADANA, ELAZIĞ, ÇORUM, ESKİŞEHİR, KÜTAHYA, AFYON, ANTALYA, ARDAHAN, KARS, AĞRI, IĞDIR, ERZURUM, SAMSUN, ZONGULDAK
Üçüncü derece deprem bölgesi olan şehirler
KİLİS, GAZİANTEP, ŞANLIURFA, MARDİN, MERSİN, SİVAS, KAYSERİ, YOZGAT, NEVŞEHİR, ANKARA, ARTVİN, BAYBURT, GÜMÜŞHANE, GİRESUN, ORDU
Dördüncü derece deprem bölgesi olan şehirler
RİZE, TRABZON, SİNOP, KIRKLARELİ, EDİRNE, KONYA, AKSARAY, NİĞDE
Beşinci derece deprem bölgesi olan şehirler
KARAMAN